Destul cu vorba, acum povestim. Literatură contemporană română

Destul cu vorba, acum povestim. Literatură contemporană română

Sâmbătă, 17 martie 2018, orele 19.00 – 23.00
Schauspielhaus Leipzig, Bosestr. 1

Țara invitată de onoare se prezintă timp de două ore și jumătate prin intermediul unora dintre cei mai importanți autori contemporani, care vor citi din scrierile lor. Seara literară continuă cu un concert Balkan Taksim și un „hot dance party”. Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Târgul de Internațional Carte de la Leipzig, Schauspielhaus Leipzig, Institutul Cultural Român Berlin, Goethe-Institut București

Sașa-Liviu Stoianovici este un artist ce combină în munca  sa  artele vizuale cu muzica.

A concertat  și performat artistic pe scenele festivalurilor  AvantgardeFestival Schiphorst,  Balkanik Festival, Yakasha, a expus  în cadrul unor expoziții ca  In The Light of Utopia, 2011, ICR Londra,  Absurdul în artele vizuale – Omagiu lui Eugen Ionescu, ICR Budapesta, 2009.

Sașa-Liviu Stoianovici include în practica lui artistică diverse medii – sunet, video, lemn, brânză, mămăligă, instrumente muzicale tradiționale, elemente de origine animală. Instalațiile sale devin puncte de interferență între obiectele arhaice țărănești și noile tehnologii. Culege folclor și cercetează  muzica și meșteșugurile tradiționale aflate pe cale de dispariție. Mixează mămăligă și sunete, într-o continuă căutare a semnificațiilor unor gesturi cotidiene, banalizate de generații.

Balkan Taksim este grupul său muzical, alături de care reinterpretează  bucăți de  folclor din Balcani și din Carpații românești, într-un amestec exploziv de influențe și instrumente.

Piese de dans din Moldova, cântece culese de la aromâni, combinate cu înregistrări din teren, cu ambianțe sonore – sunt interpretate într-o manieră contemporană, rezultatul fiind o fuziune între folclor, muzică electronică  și  muzică rock.

Instrumentele tradiționale folosite provin din România, cât și din Turcia  sau Balcani. Vorbim aici despre cobza românească, cimpoiul, saz-ul turcesc, darbuka, bendir-ul,  gusla din Serbia, dar și de diverse instrumente de coloratură.

Balkan Taksim concertează  mai des  decât  înregistrează în studio, ținta fiind relația nemijlocită cu publicul, crearea unor evenimente  în care interpreții să se apropie cât mai mult de spectatori.

Prezentare colegi:

Cosmo este un percuționist interesat de muzica turcească; stilul său interpretativ este inspirat  atât de maeștrii turci, cât și de lăutarii urbani din România și Bulgaria.

Cosmin Postolache vine din muzica academică. Armonist, aranjor și traducător de literatură în timpul liber, trece cu ușurință de la muzica pop la zona contemporană cultă  improvizatorică. Apropiat la un moment dat de școala spectrală din România, Postolache își găsește resursele necesare pentru jocul cu folclorul românesc și balcanic.

https://soundcloud.com/user-368013623

https://www.facebook.com/BalkanTaksim/

https://vimeo.com/16409595

https://vimeo.com/193923147